Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Για το οθωμανικό λουτρό της πόλης μας.

Εμείς αγωνιζόμαστε … αλλά ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοί του διαπλέκονται .
Με τη φράση «Για αυτά αγωνιζόμαστε , για αυτά κρινόμαστε» έκλειναν το έγγραφο αίτημα τους οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ για να ενταχθεί το κτίσμα του οθωμανικού λουτρού της οδού Στρατηγού Σαράφη σε πρόγραμμα προστασίας από το Υπουργείο Πολιτισμού και να κηρυχθεί και επίσημα ως ιστορικό μνημείο της πόλης των Τρικάλων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Φευ!!!
Αντί για την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αναμέναμε, βρεθήκαμε απέναντι στην άρνηση του Δημάρχου και των συμβούλων της πλειοψηφίας να συγκατανεύσουν σε ένα αίτημα που αγκάλιασε όλη η επιστημονική κοινότητα και η τοπική κοινωνία, δηλαδή να αναλάβει ο Δήμος να προστατεύσει το αρχαιότερο κτίσμα στο κέντρο της πόλης (με διάρκεια ζωής τεσσάρων αιώνων) να το αναπλάσει και να το αξιοποιήσει, ο κ. Παπαστεργίου και οι συνεργάτες του σε ονομαστική ψηφοφορία είπαν ΟΧΙ στην πρόταση μας (που υπερψήφισαν όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις) και με 18 ψήφους έναντι 10 είπαν ΝΑΙ στη συνέχιση της αυθαιρεσίας και της καταστροφής της ιστορικής και πολιτιστικής οντότητας της πόλης μας . Δεν τους έπεισαν, εκτός από τα επιχειρήματα μας και την ολοκληρωμένη πρόταση που παρουσιάσαμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ούτε οι φωτογραφίες – ντοκουμέντο που μας προσέφερε να τους παρουσιάσουμε μαζί με τις πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις της, η ακούραστη «εργάτρια του πολιτισμού», συγγραφέας και λαογράφος κ. Μαρούλα Κλιάφα, για την συμβολή της οποίας στην προσπάθειά μας αισθανόμαστε την ανάγκη να την ευχαριστούμε και δημόσια .
Η δημοτική πλειοψηφία αποφάσισε να συνεχισθεί η μετατροπή ενός μνημείου σε «προϊόν» αγοραίας εκμετάλλευσης, ώστε η ιστορία και η παράδοση αυτού του τόπου να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης φιλοσοφίας και πολιτικής θεώρησης .

Για τη δική μας δημοτική παράταξη οι πόλεις υπάρχουν μέσα από τον δημόσιο χώρο, μέσα από τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία και την διάρκειά τους στην ιστορία. Αν αυτά παραδοθούν και αφεθούν σε επιχειρηματίες και στο έλεος του κέρδους, οι έννοιες της ιστορίας, του δημόσιου και του κοινωνικού και συλλογικού βίου καθίστανται άστεγες και για αυτό ανυπόστατες.

Φαίνεται ότι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων που θίγονται από τη πρωτοβουλία που αναλάβαμε, η οικονομική ζημία που πιθανόν υποστούν οι ιδιώτες ιδιοκτήτης του ακινήτου και ο επιχειρηματίας που το εκμεταλλεύεται εμπορικά και η διαπλοκή αυτών των οικονομιών συμφερόντων με τη δημοτική αρχή και πλειοψηφία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο καθορισμό της απαράδεκτης στάσης της δημοτικής αρχής .

Εμείς, επειδή συνεχίζουμε να διεκδικούμε μια διαφορετική και πιο ανθρώπινη πόλη, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ώστε το Οθωμανικό Λουτρό του 17ου αιώνα να κηρυχθεί επίσημα ως ιστορικό μνημείο της πόλης των Τρικάλων από το Υπουργείο Πολιτισμού, να απαλλοτριωθεί με τις εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασής του, ώστε να αποδοθεί στην Τρικαλινή κοινωνία, ακόμα και αν ο Δήμος στέκεται ενάντια.

Εμείς για αυτά αγωνιζόμαστε και για αυτά κρινόμαστε .

Ο κ. Παπαστεργίου όμως να μην τολμήσει να έρθει στα εγκαίνια, την μέρα που το κτίσμα αυτό αποδοθεί στην κοινωνία και στον πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου