Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να τιμηθεί ο πρώην δήμαρχος Τρικκαίων Νικόλαος Κλιάφας

Για την ανάδειξη της ιστορίας χωρίς μεροληψία να αποδώσουμε επιτέλους τη δέουσα τιμή στον πρώην Δήμαρχο Τρικκαίων Νικόλαο Κλιάφα.
Απέστειλα εδώ και ημέρες την παρακάτω επιστολή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων κ. Μιχάλη Μπάρδα, προκειμένου να εκκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να φιλοτεχνηθεί η προσωπογραφία του πρώην Δημάρχου Τρικκαίων (1944-1945) Νικολάου Κλιάφα και να τοποθετηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου, δίπλα στις προσωπογραφίες των υπολοίπων μη ευρισκομένων στη ζωή Δημάρχων της πόλης .
Δίνω σήμερα την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα, διότι σκοπεύουμε ως δημοτική παράταξη πλέον, στην αυριανή (14/2) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να επαναφέρουμε το θέμα προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση μέσω της δημοσίας συνεδρίασής του .

Θεωρούμε ότι στις δύσκολες ημέρες που περνά ο λαός μας , θα πρέπει να μαθαίνει ποιοι αντιστάθηκαν και ποιοι λιγοψύχησαν απέναντι στις προκλήσεις της ιστορίας και ο Νικόλαος Κλιάφας υπήρξε λαμπρό παράδειγμα, όχι μόνο αντίστασης στο φασίστα καταχτητή, αλλά και ανιδιοτελής εργάτης για την μεταπολεμική ανασυγκρότηση της πόλης μας και της τοπικής κοινωνίας.
«Αγαπητέ Πρόεδρε
Είναι γνωστές οι απόψεις που πρόσφατα διατύπωσες δημόσια, σχετικά με την παρουσία των πορτρέτων των διατελεσάντων Δημάρχων της πόλης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου .
Πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίζουμε ως Δήμος να επιδεικνύουμε ιστορική μεροληψία σε βάρος ενός προσώπου που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε μια κρίσιμη και ιστορική στιγμή της πόλης μας, κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης του τόπου από τους Γερμανούς κατακτητές και που διετέλεσε Δήμαρχος Τρικκαίων έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, από τις 18 Οκτώβρη 1944 (ημερομηνία της απελευθέρωσης των Τρικάλων), μέχρι τα μέσα Μαρτίου 1945.
Αναφέρομαι στο Νικόλαο Κλιάφα, δικηγόρο και μέλος του ΕΑΜ, ο οποίος εισήλθε επικεφαλής των αντιστασιακών πολιτικών οργανώσεων, κηρύσσοντας την απελευθέρωση της πόλης από το φασίστα κατακτητή.
Αμέσως ορίστηκε Δήμαρχος Τρικκαίων, επικεφαλής ενός ευρύτερα αντιπροσωπευτικού δημοτικού συμβουλίου, μέσα από μια ογκωδέστατη συγκέντρωση των κατοίκων, στην οποία οι ιστορικές πηγές αναφέρουν παραβρέθηκαν περίπου 30.000 άνθρωποι (1), καθώς υπό αυτές τις έκτακτες συνθήκες δεν μπορούσαν άμεσα να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών.
Ανέλαβε την εκπροσώπηση και τη διοίκηση του Δήμου με σημαντικότερη αποστολή του, την εξασφάλιση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης και για αυτό το σκοπό μετέβη στο Βόλο ώστε να απαιτήσει από τη Βρετανική διοίκηση να του διατεθούν οι αναγκαίες ποσότητες καυσίμων για την λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Σταματόπουλου» (2).
Καθοριστικό επίσης ρόλο έπαιξε και στην επίλυση του επισιτιστικού ζητήματος του πληθυσμού, αντιμετωπίζοντας δραστικά με συγκέντρωση τροφίμων και με την πάταξη της «μαύρης αγοράς» το φαινόμενο της πείνας που είχε ενσκήψει σε μεγάλο αριθμό πολιτών, λόγω της έλλειψης που παρουσιάστηκε σε τρόφιμα και άλλα αγαθά , εξ αιτίας της τακτικής των υποχωρούντων στρατευμάτων κατοχής (3).
Πέρα από το γεγονός ότι υπήρξε ένας άνθρωπος που προέρχονταν από την αντίσταση ενάντια στην κατοχικά στρατεύματα, υπήρξε αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του, ως Δήμαρχος Τρικκαίων πολιτεύτηκε με μετριοπάθεια και αίσθημα λαϊκής ομοψυχίας, γεγονός που στη συνέχεια του αναγνωρίστηκε από την τοπική κοινωνία και του αποδοθήκαν τα εύσημα για τη χρηστή διακυβέρνηση του Δήμου και μάλιστα σε μια ιστορική περίοδο που η πόλης μας είχε εκ των πραμάτων καταστεί πρωτεύουσα του λεγόμενου Εαμικού κράτους και υπήρξε το κέντρο ιστορικών πολιτικών εξελίξεων .
Παρ` όλα αυτά είναι πράγματι λυπηρό που η προσωπογραφία αυτού του συμπολίτη μας, ενός ανθρώπου, που διαδραμάτισε ένα υπεύθυνο και ενωτικό για την τοπική κοινωνία μας ρόλο και μάλιστα σε μια από τις κρισιμότερες και πιο ιστορικές της περιόδους, να απουσιάζει από την αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων .
Θεωρώ, ότι εξ αιτίας του θεσμικού σου ρόλου προερχόμενου από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, είσαι αρμόδιος ώστε να εκκινήσεις τη διαδικασία για την φιλοτέχνηση της προσωπογραφίας του πρώην Δημάρχου Τρικκαίων Νικολάου Κλιάφα και την τοποθέτησή της στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αρμόζει σε ένα άνθρωπο που υπηρέτησε την κοινωνία και το Δήμο με άψογο και δημοκρατικό τρόπο, από τη θέση του Δημάρχου, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους διατελέσαντες Δημάρχους Τρικκαίων που δεν βρίσκονται στη ζωή.
Η πράξη αυτή θεωρώ ότι εκτός από την αποκατάσταση μιας αδικίας ετών του Δήμου μας απέναντι σε ένα άνθρωπο που τον υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, θα είναι και μια ευκαιρία στο πρόσωπο του, να τιμήσουμε και σε αυτό το επίπεδο τη γενιά της αντίστασης και εκείνους τους αγωνιστές που πάλεψαν για την απελευθέρωση της πόλης μας, αλλά και στη συνέχεια για μια καινούργια μεταπολεμική πιο δίκαιη και πιο δημοκρατική κοινωνία .»
Βιβλιογραφία: (1) Μαρούλα Κλιάφα : «Από τον Σεϊφουλάχ ως τον Τσιτσάνη», 3ος τόμος, σελ . 95
(2)Θύμιος Λώλης : «Στο ναό της θέμιδας» , σελ. 49
(3) Χρήστος Βραχνιάρης : «Πορεία μέσα στη νύχτα»

Τρίκαλα 2 Φεβρουαρίου 2017
Δημήτρης Παπαθανασίου
Δημοτικός Σύμβουλος Τρικκαίων
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου