Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Λιτότητα και «χορηγίες» η τεχνική «επανεκκίνηση» για το Δήμο

Ασφαλώς οι δημότες μας  θα θυμούνται τις προεκλογικές υποσχέσεις του σημερινού Δημάρχου , ότι για να γίνουν έργα στο Δήμο απαιτείται όχι προγραμματικός σχεδιασμός, διεκδίκηση οικονομικών πόρων και εντελώς διαφορετική αναπτυξιακή και οικονομική πολιτική από την πλευρά της κεντρικής  εξουσίας, αλλά «καλή διάθεση», «έξυπνες λύσεις» και «ευρηματικότητα» που δήθεν διέθετε ο συνδυασμός του.
Προφανώς με αυτή τη λογική κυβερνάται πλέον η πόλη και ο Δήμος συνολικότερα, αφού η κεντρική γέφυρα του ποταμιού μας ανασκευάζεται μετά από  «χορηγία» ιδιώτη, η κοινωνική πρόνοια εναποθέτεται στις διαθέσεις επιχειρηματιών και οι αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης εκσυγχρονίζονται από τους παράγοντες των σωματείων .
Κινούμενη σε αυτό το πλαίσιο η δημοτική αρχή κατέθεσε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, τυπικής διεκπεραίωσης και απλής συντήρησης, το οποίο στερείται οραματικού σχεδιασμού και πνεύματος «επανεκκίνησης».

Η εισηγητική έκθεση που ήρθε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς σαφή περιγραφή των οικονομικών στοιχείων των εκτελεστέων έργων, έχει ως κύριο περιεχόμενό της, τα πολλά συνεχιζόμενα και επαναλαμβανόμενα για πολλά χρόνια τεχνικά έργα, αυτά που παρέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή από τις προηγούμενες και  που όπως δείχνουν τα πράγματα θα παραδώσει με τη σειρά της και στην επόμενη, σε μια πόλη με ελάχιστα έργα υποδομής, με ολόκληρες περιφερειακές γειτονιές του Δήμου χωρίς κεντρική αποχέτευση, χωρίς κράσπεδα και με χωμάτινους δρόμους, σε μια πόλη που ακόμα και στο αστικό της κέντρο διαθέτει του πιο κακοσυντηρημένους ίσως δρόμους της χώρας  και άθλια στην κυριολεξία πεζοδρόμια.

Μεγάλα έργα ή έργα υποδομής δεν υπάρχουν. Ελάχιστα τα κονδύλια για τις συνηθισμένες επισκευές οδοστρωμάτων, ασφαλτικά και στεγανοποιήσεις και επισκευές σχολείων.

Ενώ έργα όπως π.χ η ανάπλαση της «πλατείας ΔΕΗ», η ανακατασκευή παιδικών χαρών, η επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων,  η κατασκευή έργων οδοποιίας στο Γαρδικάκι και η ανάπλαση της εισόδου της πόλης στην οδό Καρδίτσας, τείνουν πλέον να γίνουν ανέκδοτο!

Παράλληλα δυστυχώς ελάχιστο έως ανύπαρκτο ποσοστό των προτεινόμενων έργων  και μελετών  αφορούν τις Τοπικές Κοινότητες,  ενώ «παγωμένες» και ανολοκλήρωτες παραμένουν παλιότερες μελέτες.

Προφανώς  η προεκλογική λογική και επιχειρηματολογία της δημοτικής πλειοψηφίας για έργα χωρίς δαπάνες και με «το χαμόγελο στα χείλη» πνίγηκε και αυτή στα ρηχά νερά της πολιτικής της λιτότητας και της έλλειψης νέων επενδυτικών πλαισίων χρηματοδότησης, με την οποία όμως λιτότητα η δημοτική αρχή ως «οπαδός της φιλελεύθερης αγοράς» έχει εξοικειωθεί με τους μηχανισμούς της και έχει αποδεχθεί τις οδυνηρές συνέπειες της στην ποιότητα της ζωής των δημοτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου