Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Απόδοση ιστορικής τιμής στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10/5/2015 συγκέντρωση Τρικαλινών
πολιτών μετά από κάλεσμα πρωτοβουλίας Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, απογόνων τους και άλλων υποστηρικτών για την απόδοση ιστορικής τιμής στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από το θάνατό του και το κρέμασμα του κεφαλιού του, μαζί με αυτό του Τζαβέλα, σε φανοστάτη στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα.
Σκοπός της συγκέντρωσης ήταν ο απολογισμός των μέχρι σήμερα ενεργειών και η συζήτηση για την οργάνωση εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στον Άρη Βελουχιώτη, πράγμα που δυστυχώς δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Στην συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πορεία του αιτήματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων για την μετονομασία κεντρικής οδού της πόλης σε οδό Άρη Βελουχιώτη και την ανύψωση προτομής ή ενθυμητικής πλάκας στον τόπο όπου ήταν κρεμασμένα τα κεφάλια των αγωνιστών ώστε να τιμηθεί η μνήμη τους και να μάθουν οι νεότερες γενιές την πραγματική ιστορία και τους πρωταγωνιστές της.
Κοινή πεποίθηση όλων των παρευρισκομένων ήταν το γεγονός ότι η Δημοτική αρχή, με ευθύνη της δημοτικής πλειοψηφίας και του κ. Δημάρχου προσωπικά, δεν θέλει να ικανοποιήσει το αίτημα εκατοντάδων Τρικαλινών και κωλυσιεργεί υπεκφεύγοντας με αστείες δικαιολογίες .

Την πεποίθηση αυτή ενισχύει και το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης της Δημοτικής κοινότητας του Δήμου Τρικκαίων, την οποία έλαβε η δημοτική πλειοψηφία απομονωμένη από όλες τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.

Μετά την εξέλιξη αυτή τονίστηκε η αναγκαιότητα να παρθούν λαϊκές πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων οι οποίες θα κορυφωθούν στις 17 Ιούνη, ημερομηνία κατά την οποία φέρεται ότι μεταφέρθηκε και κρεμάστηκε στα Τρίκαλα το κεφάλι του Άρη.

Η «Επιτροπή Τρικαλινών για την απόδοση ιστορικής τιμής στον Άρη Βελουχιώτη» η οποία ορίστηκε από την συγκέντρωση για να συντονίσει την οργάνωση των εκδηλώσεων, κατέληξε στο περιεχόμενο των δύο άμεσων εκδηλώσεων :
Η πρώτη να γίνει πριν από την επέτειο στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου με έκθεση φωτογραφικού υλικού, μαρτυρίες συναγωνιστών του Άρη, προβολή ντοκιμαντέρ και ομιλίες ιστορικού περιεχομένου οι οποίες θα αναδεικνύουν την προσωπικότητα, την πολιτική, αντιστασιακή, επαναστατική και ανυπότακτη δράση και στάση του Άρη και η δεύτερη την Τετάρτη 17/6 στον ίδιο χώρο, επιδιώκοντας τον συντονισμό και με άλλες συλλογικότητες, φορείς, κινήσεις πολιτών, πολιτικές και αντιστασιακές οργανώσεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και η οποία εκδήλωση θα περιλαμβάνει απόδοση τιμών, ομιλίες και μουσικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια και τραγούδια που αναφέρονται στον Άρη.
Η επιτροπή που συγκροτήθηκε απαρτίζεται από τους Σάκη Παπαδόπουλο – Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ , Δημήτρη Παπαθανασίου –Δημοτικό Σύμβουλο Τρικκαίων, Δημήτρη Κάβουρα – συνδικαλιστή, Δημήτρη Καπέλα – συνδικαλιστή ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Δημήτρη Μανίκα – επαγγελματία Σωτήρη Οικονόμου –συγγραφέα, Εύη Παπαθανασίου – γιατρό και Άννα Τσιάμη – περιβαλλοντολόγο .

Καλούμε το λαό των Τρικάλων να στηρίξει τις προσπάθειες της επιτροπής, να συνδράμει το έργο της και να συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις λεπτομέρειες για τις οποίες θα δοθούν σε εύθετο χρόνο με σχετική συνέντευξη τύπου.

Τρίκαλα 10/5/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου