Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Όταν ο κ. Δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία απαξιώνουν τους θεσμούς

Απέτυχε το Δημοτικό Συμβούλιο να εκλέξει ένα από τους δεκαπέντε υποψηφίους συμπολίτες μας στη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη, έναν από τους λίγους θεσμούς που το νομοθετικό πλαίσιο του Καλλικράτη, που ταλαιπωρεί την τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει προβλέψει προς όφελος του απλού πολίτη, του «ανώνυμου» δημότη, ένα θεσμό που υπό προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και να συντελέσει στην πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση του Δήμου .
Η αποτυχία αυτή δεν οφείλεται ούτε στις ενδιαφέρουσες πραγματικά υποψηφιότητες που κατατέθηκαν, ούτε στην απροθυμία των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας να εισφέρουν στη συγκρότηση της απαιτούμενης ενισχυμένης πλειοψηφίας που απαιτεί ο νόμος.

Οφείλεται αποκλειστικά στη πρόθεση του κ. Δημάρχου που από την πρώτη στιγμή απέδειξε πως αντιλαμβάνεται το θεσμό του συμπαραστάτη, αποδίδοντας του ένα ρόλο συμπληρωματικό της άσκησης της δική του δημοτικής εξουσίας, ένα ρόλο επιβοηθητικό στην δημοτική αρχή και όχι ως μία ανεξάρτητη και αυτόφωτη αρχή ελέγχου της εξουσίας και συμπαράστασης προς τους αδύναμους πολίτες.
Με άλλα λόγια ο κ. Δήμαρχος αναζητούσε ένα βοηθό, έναν οιονεί αντιδήμαρχο ή έστω εντεταλμένο του σύμβουλο και μάλιστα αποκλειστικά με πολεοδομικές «περγαμηνές», προκειμένου να καλύψει το δυσαναπλήρωτο όπως φαίνεται κενό που διατρέχει τη παρούσα δημοτική αρχή, εξ αιτίας της ανυπαρξίας αντιδημάρχου πολεοδομίας και τεχνικών έργων, θέση που παρακράτησε για τον εαυτό του .
Αυτή η διαφορετική επιλογή εκ μέρους του κ. Δημάρχου, να αναδείξει δηλαδή μέσω της εκλογής του Συμπαραστάτη, ουσιαστικά ένα ακόμα αντιδήμαρχο στους εφτά που ήδη διαθέτει και όχι έναν πραγματικό συμπαραστάτη των δικαιωμάτων των πολιτών, ήταν αυτή που όχι μόνο οδήγησε στην αποτυχία εκλογής του συμπαραστάτη, αλλά που στην ουσία απαξίωσε την εκλογική διαδικασία αλλά δυστυχώς και τον ίδιο το θεσμό.
Τόσο οι μειωτικές αναφορές του κ. Δημάρχου σχεδόν προς το σύνολο των υποψηφίων συμπολιτών πριν από την πρώτη συνεδρίαση, όταν χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι υποψηφιότητες που τελικά κατατέθηκαν δεν πληρούσαν τους όρους που ο ίδιος έθετε ως προαπαιτούμενους για την εκλογή τους και συνεπώς έδινε έμμεσα πλην σαφώς οδηγία να τορπιλισθεί η διαδικασία εκλογής, διαδικασία που αν μη τι άλλο απαιτεί συναινέσεις και «ανοικτή καρδιά», όσο κυρίως η απουσία δέκα δημοτικών συμβούλων της παράταξής του από τη δεύτερη συνεδρίαση, ώστε στη κυριολεξία να ναρκοθετείται ακόμα και η ίδια η εκλογική διαδικασία, ήταν γεγονότα που απαξίωσαν και τον ίδιο το θεσμό, αλλά και το ενδιαφέρον δεκαπέντε συμπολιτών μας, που με καλή πίστη και προθέσεις κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους .
Ήταν από την αρχή ξεκάθαρο ότι ο κ. Δήμαρχος οδήγησε σε ναυάγιο την όλη διαδικασία, γιατί θεωρεί ακόμα και τις ανεξάρτητες αρχές, ρόλο που θα μπορούσε κατά την άποψή μας να παίξει ο Συμπαραστάτης του Δημότη, ακόμα και μέσα σε αυτά τα στενά νομοθετημένα πλαίσια του «Καλλικράτη», ως προέκταση της δικής του προσωποκεντρικής εξουσίας , αποφεύγοντας την παραμικρή άσκηση ελέγχου .
Το θέσφατο που εκστόμισε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου «κανένας πάνω από το κεφάλι μας» είναι χαρακτηριστικό πως σκοπεύει να διοικήσει το Δήμο.
Με αδιαφάνεια, συγκεντρωτισμό και χειραγώγηση κάθε αντιπολιτευτικής φωνής, κάθε προσπάθειας κριτικής των πεπραγμένων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου