Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Για την ενίσχυση και την διεύρυνση των Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών

Xιλιάδες γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την κάλυψη του ιλιγγιώδους κόστους των τροφείων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Ακόμη πιο βασανιστικό είναι το ερώτημα για οικογένειες που ένας από τους δύο ή και οι δύο γονείς είναι άνεργοι. Η περικοπή πόρων για επιδοτούμενες θέσεις σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Κι ενώ το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι θα βρεθούν 180 εκατ. ευρώ για τη δωρεάν κάλυψη 72.000 επιδοτούμενων θέσεων σε αυτές τις δομές, η μέχρι στιγμής διάθεση των 160 εκατ. δημιουργεί βάσιμες υποψίες στις δημοτικές αρχές ότι για τη φετινή χρονιά θα καλυφθούν μόλις 60.000 θέσεις με την προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ να λήγει για τους γονείς στις 4 Αυγούστου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 40.000 βρέφη και νήπια να βρεθούν εκτός δομών και οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη λύση.
Από το πρόγραμμα αυτό εξαιρούνται γονείς δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι, ενώ οι άνεργοι γονείς λαμβάνουν χαμηλή μοριοδότηση και πρακτικά τα παιδιά τους δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση στην υπηρεσία.
Μπροστά στο διογκούμενο πρόβλημα η νέα δημοτική αρχή πρέπει να αντιληφθεί ότι σε περιόδους κρίσης και μάλιστα παρατεταμένης, οι κοινωνικές δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να...
ενισχύονται, να διευρύνονται και να στηρίζονται. Θα πρέπει να διεκδικήσει μέσα και από την ΚΕΔΕ να ενταχθεί ειδικό πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ και έκτακτη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ώστε να υποστηριχθούν και να χρηματοδοτηθούν όλες οι κοινωνικές δομές του Δήμου Τρικκαίων .
Παράλληλα θα πρέπει να επανεξετασθούν οι εργασιακές σχέσεις που συνεχώς επιδεινώνονται, ενώ εντοπίζεται σημαντική υστέρηση στην υλικοτεχνική υποδομή. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την άσκηση των μνημονιακών πολιτικών και στον ευαίσθητο χώρο των παιδικών σταθμών, παρατηρείται συρρίκνωση των υποδομών, μείωση των επιχορηγήσεων κατά 70% και τεράστια έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό (παιδαγωγικό και βοηθητικό), απαξιώνοντας συστηματικά το θεσμό, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην απόγνωση χιλιάδες γονείς, αλλά και οι παιδαγωγοί που αναζητούν εργασία σε συνθήκες που δημιουργήθηκαν με το καθεστώς πλέον των δίμηνων και πεντάμηνων συμβάσεων , με αύξηση του ωραρίου εργασίας και παντελή έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, ώστε να αδυνατούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Στην τρέχουσα περίοδο, ως δημοτική παράταξη θέσαμε πολλές φορές τα ζητήματα της εύρυθμης λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών , της στελέχωσής τους , της κάλυψης της υλικοτεχνικής υποδομής τους.
Επειδή για το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ», αλλά κυρίως για την τοπική κοινωνία αποτελεί άμεση προτεραιότητα η υποστήριξη των κοινωνικών δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, καλούμε από τώρα τη νέα δημοτική αρχή εν` όψει της σκληρής πραγματικότητας των κυβερνητικών μνημονιακών πολιτικών, να επιδείξει την μέγιστη δυνατή επιμέλεια και φροντίδα , ώστε να μην βρεθεί εκτός των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών κανένα από τα παιδιά του Δήμου μας που να το έχει πραγματικά ανάγκη .

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου