Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Για τις παιδικές χαρές του δήμου Τρικκαίων

Η απερχόμενη δημοτική αρχή τις εγκατέλειψε, τις απαξίωσε.
Η νέα δημοτική αρχή θέλει να τις «ιδιωτικοποιήσει» !!!
Οι παιδικές χαρές του δήμου δεν έπεσαν μόνο θύμα της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που υλοποιήθηκε τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια σε βάρος και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα από την περικοπή των αυτοτελών πόρων και της ΣΑΤΑ, αλλά προφανώς θα αποτελέσουν και το πρώτο πείραμα ιδιωτικοποιήσεων των δημοτικών υποδομών και των εγκαταστάσεων εκ μέρους της νεοεκλεγείσας δημοτικής αρχής του κ. Παπαστεργίου.
Με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα σε λούνα παρκ της Αττικής που λειτουργούσε χωρίς άδεια, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε ελέγχους στις χιλιάδες δημοτικές παιδικές χαρές της χώρας για να διαπιστώσει όπως ήταν αναμενόμενο ότι εξ αιτίας της πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων, η πλειονότητά τους έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη τους .

Στο Δήμο Τρικκαίων πέρα από τους πρόχειρους προεκλογικούς ελαιοχρωματισμούς που δεν κατάφεραν να κρύψουν τη γύμνια των υποδομών, όλες οι παιδικές χαρές κρίθηκαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση, και προσχωρώντας στη λογική του «πονάει δόντι - κόβει κεφάλι» επιχειρείται να τεθεί απαγόρευση της λειτουργίας τους.
Και αντί η νέα δημοτική αρχή από τώρα να προχωρήσει σε προγραμματισμό και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα με τη ανάληψη της διοίκησης του Δήμου οι εργασίες ανάπλασης σε κάποιες από τις 145 παιδικές χαρές που διαθέτει, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι προτίθεται να προβεί σε ιδιωτικοποίηση αριθμού των παιδικών χαρών , ώστε με ιδιωτικά κεφάλαια να εκσυγχρονισθούν και στη συνέχεια προφανώς να καταστούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, ώστε ο ιδιώτης όχι μόνο να αποσβέσει το κόστος της «επένδυσής» του , αλλά και να εξασφαλίσει και το κέρδος του.
Θεωρούμε ότι η ανάθεση στα χέρια ιδιωτών της ανάπλασης έστω και μεμονωμένου αριθμού παιδικών χαρών θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση σημαντικών υποδομών του δήμου , με τη επίπλαστη δικαιολογία της ανεύρεσης των απαραίτητων οικονομικών πόρων.
Το γεγονός ότι, όπως επιδιώκει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, μια ιδιωτική εταιρεία από την επόμενη ημέρα της ανάπλασης της δημοτικής παιδικής χαράς, θα απαιτήσει να εισπράξει εισιτήριο για να παίξουν εκεί τα παιδιά, προφανώς δεν φαίνεται να ανησυχεί τη νέα δημοτική αρχή, αφού αυτή είναι η λογική του νεοφιλελευθερισμού που εκφράζει, δηλαδή τη λογική «πληρώνεις –απολαμβάνεις», ακόμα και όταν πρόκειται για κοινωνικές δημοτικές δομές, που ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίσει στους δημότες του.
Σε αυτή τη ανεπίτρεπτη λογική που θα μετατρέψει τις δημοτικές παιδικές χαρές από χώρους προσφοράς ζωής και παιγνιδιού στα παιδιά, σε χώρους κερδοφορίας μεγάλων ιδιωτικών ομίλων με θύματα την παιδική αθωότητα και το πορτοφόλι των γονιών, αντιπροτείνουμε τη σωστή και άμεση ιεράρχηση, ώστε να αποκτηθεί γρήγορα η πιστοποίηση σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα, για συγκεκριμένο και ικανό αριθμό των παιδικών χαρών του Δήμου και στη συνέχεια να προχωρήσει ο προγραμματισμός των απαιτούμενων παρεμβάσεων, ώστε να ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου οι διαδικασίες συντήρησης και ανάπλασης και των υπολοίπων .

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου