Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Αποφάσεις και συμπεράσματα της πρώτης μετεκλογικής Ολομέλειας του

Η πρώτη μετεκλογική Ολομέλεια του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» συζήτησε το απόγευμα της Τρίτης 27 Μάη το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Τρικκαίων και κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:
1.     Χαιρετίζει τους 4.070 πολίτες που το ψήφισαν τριπλασιάζοντας το εκλογικό του ποσοστό και γυρνώντας την πλάτη τους στις επιλογές του νεοφιλελεύθερου μνημονιακού μπλοκ. Ιδιαίτερα χαιρετίζει το σχεδόν 16% που έδωσαν οι πολίτες στο «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» στα εκλογικά τμήματα της πόλης των Τρικάλων. Υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες δόθηκε η εκλογική μάχη, το εκλογικό αποτέλεσμα της παράταξης κρίνεται οριακά ικανοποιητικό.

2.     Εκτιμά πως ο στόχος που τέθηκε για είσοδο στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ήταν ο μοναδικός στόχος που μπορούσε να τεθεί. Κατά συνέπεια, η επικέντρωση της προσπάθειας στον στόχο αυτόν και όχι σε έναν «ρεαλιστικότερο» (αύξηση του εκλογικού ποσοστού, δυναμικότερη αντιπολίτευση κλπ), υπήρξε ορθή επιλογή.
3.     Επικυρώνει την επιλογή να δοθεί η εκλογική μάχη με ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά (μνημόνιο – αντιμνημόνιο, Δεξιά – Αριστερά). Όταν οι πολίτες στενάζουν κάτω απ' την αγριότερη και σκληρότερη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους τις τελευταίες δεκαετίες ο μνημονιακός νεοφιλελευθερισμός, η αντιπαράθεση με καθαρά πολιτικά επιχειρήματα είναι η μοναδική επιλογή.
4.     Επισημαίνει παρ' όλα αυτά πως το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ήταν η μοναδική παράταξη με πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον Δήμο Τρικκαίων. Συγκρίνοντας τις 156 θέσεις της παράταξης για την πόλη των Τρικάλων και τις 60 θέσεις της για την Περιφέρεια με τα σχεδόν ανύπαρκτα, εκτός τόπου και χρόνου προγράμματα των άλλων παρατάξεων, γίνεται σαφές πως και στο καθαρά αυτοδιοικητικό κομμάτι της εκλογικής μάχης, η υπεροχή του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ήταν συντριπτική.
5.     Θεωρεί ποσοτικά αδύναμο το ψηφοδέλτιο των 105 ονομάτων που κατατέθηκε. Η ποσοτική αυτή αδυναμία, ιδίως στα χωριά, όταν απέναντί του βρισκόταν ψηφοδέλτια των 170 και 180 ατόμων, αποδείχθηκε τελικά σημαντική.
6.     Αποδοκιμάζει τη στάση του τοπικού Τύπου (ευτυχώς, όχι στο σύνολό του) απέναντι στην παράταξη. Η προκλητική εξαφάνιση του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» από τις σελίδες και τις συχνότητες συγκεκριμένων εκδοτικών και ραδιοτηλεοπτικών συγκροτημάτων, και η παράλληλη εκστρατεία δυσφήμησής του από συγκεκριμένους ραδιοσχολιαστές, κρίνεται πως επηρέασε το  εκλογικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εχθρικής αντιμετώπισης, η άρνηση δημοσιοποίησης ακόμη και του ψηφοδελτίου της παράταξης, θέμα για το οποίο έχει κληθεί να πάρει θέση το ΕΣΡ.
7.     Τέλος, κρίνει μη ικανοποιητική και ανεπαρκή την στήριξη της παράταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την «επόμενη μέρα» και τον προγραμματισμό της δράσης της παράταξης το επόμενο χρονικό διάστημα, η Ολομέλεια αποφάσισε:
1.     Να διατηρηθούν τα γραφεία της παράταξης σε όλη τη διάρκεια της πενταετίας.
2.     Να ισχύσει η εναλλαγή και η ανακλητότητα των δημοτικών συμβούλων του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ». Οι επιμέρους αποφάσεις για τα σχετικά με την εναλλαγή, θα ληφθούν στην επόμενη Ολομέλεια της παράταξης.
3.     Να καθιερωθεί Κάρτα Μέλους για τα μέλη της παράταξης.
4.     Να συγκροτηθεί δημοτική ομάδα, αποτελούμενη από τους 12 πρώτους σε σταυρούς υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, που θα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο δημοτικό συμβούλιο, θα παρίσταται στις συνεδριάσεις του και θα έχει την ευθύνη της επεξεργασίας των θέσεων της παράταξης στα θέματα που θα φτάνουν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
5.     Να συγκροτηθεί Οργανωτικό Γραφείο, που θα έχει την ευθύνη για τις περιοδείες και τις κινητοποιήσεις του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ».
6.     Να συνεχίσει τη λειτουργία της η Συντονιστική Επιτροπή της παράταξης.
7.     Να συγκροτηθεί Ομάδα Τεκμηρίωσης-Επεξεργασιών.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου