Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Κοινωνική Οικονομία: εργαλείο ναι, άλλοθι όχι!

Τις «ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» στο παλαιό Δημαρχείο των Μεγάλων Καλυβίων επισκέφθηκε το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» με τον υποψήφιο δήμαρχό του Δημήτρη Παπαθανασίου.
Ο υπεύθυνος των Θερμοκοιτίδων Χάρης Καλλιάρας και ο διευθυντής της e – Trikala Οδυσσέα Ράπτης αναφέρθηκαν στους στόχους και τις δράσεις της Θερμοκοιτίδας καθώς και στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν και παρουσίασαν την μέχρι σήμερα εμπειρία τους μέλη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που έχουν δημιουργηθεί με την συμβολή της Θερμοκοιτίδας.
Τα προβλήματα που επισημάνθηκαν από μεριάς των Κοινωνικών Επιχειρήσεων ήταν πολλά. Κυρίως, εστιάζονται στην έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από μεριάς της Πολιτείας μιας και μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία εξαγγέλθηκαν, ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν κοινοτικά κονδύλια που θα υποστήριζαν τις νεοσυσταθείσες Κοινωνικές Επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» Δημήτρης Παπαθανασίου επεσήμανε ότι η Κοινωνική Οικονομία είναι ένας τομέας που είναι πολύ ψηλά στην προγραμματική ατζέντα της παράταξης, η οποία παρακολουθεί με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η δημοτική παράταξη είναι κάθετα αντίθετη στη χρησιμοποίηση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων και των ανέργων που τις πλαισιώνουν ως απεργοσπαστικού μηχανισμού ή ως άλλοθι για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών.

Όπως τονίστηκε, οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν μια σημαντική και αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και της τοπικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, καθώς η ανάπτυξη τοπικών ή θεματικών δικτύων παραγωγών, σε συνδυασμό με ολοκληρωμένη και κάθετη διαχείριση των προϊόντων τους, είναι μια πρόταση που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για την εργασία των νέων στα Δημοτικά μας Διαμερίσματα.

Ταυτόχρονα, συνεταιριστικού και συνεργατικού τύπου επιχειρήσεις στον τομέα της παραγωγής ενέργειας (με έμφαση στην θερμική μέσω της αξιοποίησης της αγροτικής και δασικής βιομάζας), της ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών, της περιβαλλοντικής προστασίας και της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, μπορούν να γίνουν η βάση ενός νέου τοπικού – αειφορικού μοντέλου ανάπτυξης.

«Είμαστε στο πλευρό αυτών των νέων συνεργατικών πρωτοβουλιών (με κριτική πάντα διάθεση) και θα στηρίξουμε τις όποιες πρωτοβουλίες με θεσμικό τρόπο (διεύρυνση του νόμου περί των ΚοινΣΕ με περισσότερα κίνητρα, ουσιαστική συμβολή του Δήμου μέσω της αξιοποίησης κοινοτικών πόρων και εκπόνησης τοπικών χρηματοδοτικών εργαλείων κλπ) αλλά και με τις προτάσεις μας (στο πρόγραμμά μας υπάρχει ειδική αναφορά στην Κοινωνική Οικονομία).

Στόχος μιας αριστερής δημοτικής αρχής στα Τρίκαλα είναι η Κοινωνική Οικονομία να αποτελέσει ένα σημαντικό ποσοστό της τοπικής οικονομίας συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίλυση της ανεργίας και στην ενεργοποίηση του ενδογενούς ανθρώπινου δυναμικού» επεσήμανε ο Δημήτρης Παπαθανασίου.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου