Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Η διακήρυξη και οι πρώτοι 50 υποψήφιοι του «Φυσάει Κόντρα για την ανατροπή»

Η διακήρυξη και οι πρώτοι 50 υποψήφιοι του «Φυσάει Κόντρα για την ανατροπή»
Τα ονόματα

1) Άγγελος Ανανιάδης , επαγγελματίας , μέλος της Σ.Ε. Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ
2) Χρήστος Αυγέρος, απόφοιτος πληροφορικής, μέλος «ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ»
3) Βάσω Γάτσιου, άνεργη
4) Χρήστος Γιώτας, εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.Τ.
5) Δημήτρης Γκολοβράντζας, εκπαιδευτικός, πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων»
6) Χρήστος Γκότας, προγραμματιστής–αναλυτής, προπονητής ομάδας καλαθοσφαίρι σης Α.Ε.Τ.
7) Τάσος Γκούμας, επιχειρηματίας, Πρόεδρος της «Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Τρικάλων»
8) Σάκης Γρατσάνης, εργαζόμενος στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Τρικάλων
9) Κώστας Δόλλιας, αγρότης, Ρίζωμα
10) Ηλίας Ζάχος, οδοντίατρος
11) Βασίλης Ζυγούρης, εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης, μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής της Ε.Λ.Μ.Ε.Τ.
12) Βασίλης Ζώης, Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Τρικάλων
13) Κατερίνα Καλλιάρα, υπάλληλος Επιθεώρησης Εργασίας
14) Βικτωρία Καραλή , ιδιωτική υπάλληλος , Μεγάλα Καλύβια
15) Ματίνα Κούκια –Τσουκαρέλλη , νοσηλεύτρια Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Τρικάλων,
16) Χρύσα Κουκουσούλη - Καπέλλα , άνεργη, μέλος του δικτύου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

17) Χρήστος Λαζαρίκος, ηλεκτρολόγος , Γραμματέας του Συλλόγου γονέων του 7ου Δημοτικού Σχολείου
18) Γιώργος Λουλές, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος , ηλεκτρολόγος μηχανικός Τ.Ε., προπονητής της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου «ΤΡΙΚΑΛΑ 2011»
19) Ηλιάνα Λουλέ , οικονομολόγος , μέλος ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ
20) Γιώργος Μάμαλης, ιδιωτικός υπάλληλος, Κεφαλόβρυσο
21) Δημήτρης Μανίκας , σιδηρουργός ,
22) Νάνσυ Μαργώνη , εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης
23) Χρήστος Μαλλιώρας , αγρότης , Ρόγγια
24) Χαράλαμπος Μουργελάς , Πρόεδρος της Ένωσης Βϊοκαλλιεργητών Τρικάλων και Γραμματέας του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Νομού Τρικάλων
25) Δημήτρης Μπέλλος , εκπαιδευτικός ,
26) Ευαγγελίας Μπίλα, Θεολόγος, Διπόταμος
27) Χρήστος Μπουλογιώργος, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος , οικονομολόγος
28) Στέφανος Νταϊλιάνης , λογιστής , Μεγάλο Κεφαλόβρυσο
29) Αθηνά Ξούρη, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
30) Βασίλης Οικονόμου, υπάλληλος Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, Ρίζωμα
31) Κική Παγδάτογλου – Σπυροπούλου , Γιατρός Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Τρικάλων, Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων
32) Στέλιος Πανάγος, σπουδαστής τμήματος πολιτικών μηχανικών Τ.Ε., μέλος «ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ»
33) Σωκράτης Πάντος, εκπαιδευτικός ,
34) Ουρανία Παπαζεύκου – Κρύου, εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης , μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.Τ., μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
35) Εύη Παπαθανασίου, γιατρός , μέλος του δικτύου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
36) Μιχάλης Παπακώστας, επαγγελματίας , πρώην πρόεδρος Τ.Δ. Βαλτινού
37) Δημήτρης Πουλιανίτης, νομικός - υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών
38) Βίκυ Πρινάρη, ιδιωτική υπάλληλος , μέλος του δικτύου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
39) Θύμιος Σαλιάχης, αρχιτέκτονας μηχανικός, μέλος του δικτύου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
40) Δημήτρης Σαριγγαλάς, βιβλιοπώλης , μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
41) Δημήτρης Σπυρόπουλος, ελεύθερος επαγγελματίας, Λογγάκι
42) Βαγγέλης Στελλάτος , εκπαιδευτικός, Μεγάλο Κεφαλόβρυσο
43) Ζήσης Στεφίκος , έμπορος οδοντιατρικών ειδών ,
44) Γιώργος Στρίβας , ξυλογλύπτης , Μεγάλα Καλύβια
45) Κυριακή Τοπαλίδου –Σιώχου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
46) Βασίλης Τριανταφύλλου, έμπορος , Πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Σιδηροδρόμου Τρικάλων»
47) Ευαγγελία Τσιούλη , αγρότισσα , μέλος του δικτύου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», Λόγγος
48) Δημήτρης Τσιώλης, εκπαιδευτικός, μέλος της «Οικολογικής Κίνησης Τρικάλων»
49) Κώστας Φώλιας, Υπεύθυνος Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ν. Τρικάλων, μέλος του «ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»
50) Έφη Χατζημάνου, Εκπαιδευτικός, Διευθύντρια 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Τρικάλων

Η εκλογική διακήρυξη

Το πολιτικό τοπίο
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας μετά από τέσσερα, περίπου, χρόνια εφαρμογής των μνημονίων είναι πρωτόγνωρη. Η διάρκεια και το βάθος της ύφεσης, καθώς και το μέγεθος της ανεργίας δεν έχουν προηγούμενο σε καιρό ειρήνης. Θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με καταστάσεις που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1929. Ανεργία που προσεγγίζει το 30% ενώ στους νέους ξεπερνάει το 60%, «κούρεμα» των μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είναι από 20% έως 30%, εργασιακά δικαιώματα που έχουν πολτοποιηθεί, ανασφάλιστη και επισφαλής εργασία, δημόσιο χρέος που από 126% που ήταν πριν τα μνημόνια έχει φτάσει στο 175%, κατεστραμμένος παραγωγικός ιστός, μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν η μια μετά την άλλη, μικρομεσαίοι που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα φορολογικά βάρη και στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, επίθεση στα εισοδήματα από το πρώτο ευρώ και άγρια φορολόγηση, δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και μείωση της συμμετοχής στο ΑΕΠ του πρωτογενή τομέα, συνθήκες φτώχειας, εξαθλίωσης και κοινωνικού αποκλεισμού για το 23% των νοικοκυριών που αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες (διατροφή, στέγαση, δυσκολία πληρωμής πάγιων λογαριασμών).

Τα μνημόνια δεν αποτελούν ένα πρόγραμμα που εφευρέθηκε ως λύση ανάγκης για να βγούμε από την κρίση, ούτε αποτελούν εργαλεία που χρησιμοποιούν κάποιες ξένες δυνάμεις για την κατοχή της χώρας. Τα μνημόνια αφενός είχαν ως στόχο να πληρώσουν την κρίση οι αδύναμοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, αφετέρου αποτελούν ένα πρόγραμμα εφαρμογής του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και περιλαμβάνουν πάγια αιτήματα των κυρίαρχων τάξεων που αυτές διατύπωναν ακόμη και πριν από την κρίση. Από αυτή την άποψη τα μνημόνια μέχρι στιγμής πέτυχαν το στόχο τους.

Το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα που δημιουργήθηκε με το αίμα του ελληνικού λαού, η ανάκαμψη και η ανάπτυξη που οσονούπω περιμένουμε, αποτελούν τους «νέους» μύθους, την νέα αφήγηση μιας κυβέρνησης, που όπως και οι προηγούμενες, προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαφύγει από τα πραγματικά προβλήματα που δημιούργησαν οι πολιτικές της.

Τα νέα μέτρα, το νέο μνημόνιο –ή όπως αλλιώς ονομαστεί- και οι «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», παραπέμπονται για μετά τις εκλογές. Στόχος τους, η περαιτέρω εφαρμογή και κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού με συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της εκπαίδευσης, της περίθαλψης, της ασφάλισης, στις κοινωνικές υποδομές, στα δημόσια αγαθά, η παγίωση του εργασιακού μεσαίωνα.

Τελευταία οχυρά της κυβέρνησης, οι δήθεν διαπραγματεύσεις, η άγρια καταστολή οποιασδήποτε μορφής αντίστασης, ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από την πραγματική πολιτική συζήτηση. Η «μονταζιέρα» και τα παπαγαλάκια των διαπλεκόμενων ΜΜΕ εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένας ορατός κίνδυνος μπροστά σε όλα αυτά είναι ο συμβιβασμός του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας με την υποτίμηση του επιπέδου ζωής και της αξιοπρέπειάς του, ο συμβιβασμός με την φτώχεια και την εξαθλίωση και η αποδοχή του «μονόδρομου» των μνημονίων.

Μεγαλύτερος ορατός κίνδυνος είναι ο θυμός και η οργή, των πληττόμενων στρωμάτων καθώς και η απογοήτευση τους από το βρώμικο πολιτικό σύστημα, να οδηγήσει προς ακραίες μορφές πολιτικής έκφρασης όπως είναι η εγκληματική νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τα προηγούμενα χρόνια η Αυτοδιοίκηση ενώ θα έπρεπε να είναι μορφή λαϊκής εξουσίας, υπέστη ακόμη πιο έντονα τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής με αποτέλεσμα την συρρίκνωση των κοινωνικών δομών, τον ευνουχισμό του θεσμικού πλαισίου και τον οικονομικό στραγγαλισμό της. Ο «Καλλικράτης» ήρθε να υλοποιήσει στην αυτοδιοίκηση όλα εκείνα τα αντιλαϊκά μέτρα που παράγονται στο εργαστήριο των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

Με αυτή την έννοια και λαμβάνοντας υπόψη το τοπίο που περιγράφηκε παραπάνω, οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν μια κατεξοχήν πολιτική μάχη. Σε αυτή τη μάχη πρωταρχικός στόχος μιας Αριστερής Ριζοσπαστικής παράταξης, όπως το Φυσάει Κόντρα, δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και η ένταξη ενός σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης για τον Δήμο, στο συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης τη χώρας από μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Η Αυτοδιοίκηση θέλουμε και πρέπει να μετατραπεί σε ένα πολύτιμο πυλώνα αντίστασης και αλληλεγγύης, δημοκρατίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των αδύναμων λαϊκών τάξεων.

Για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός η κατάληψη της τοπικής εξουσίας. Απέναντι στη σήψη του πολιτικού συστήματος θα αντιπαρατάξουμε ένα νέο κοινωνικό ήθος που θα προτάσσει τους συλλογικούς όρους ζωής έναντι του ατομικισμού και του καταναλωτισμού, τη δημοκρατία έναντι του αυταρχισμού και του ολοκληρωτισμού, την συνεργασία, την αλληλεγγύη, την αίσθηση του καθήκοντος και τη διάθεση για προσφορά έναντι της ιδιοτέλειας, τη διαφάνεια απέναντι στις υπόγειες διαδρομές της οικονομικής διαχείρισης, τις συλλογικές ανάγκες έναντι στις πελατειακές σχέσεις.

Βασικές αρχές

• Η πόλη: χώροι και κυκλοφορία

ü Οι δημόσιοι χώροι αποτελούν πολύτιμο συλλογικό αγαθό και όχι αντικείμενο εμπορευματικών συναλλαγών.

ü Η πόλη ανήκει στους ανθρώπους της (πεζούς, ποδηλάτες, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους) και όχι στα αυτοκίνητα.

• Φυσικό και ανθρωπογενές Περιβάλλον

ü Το περιβάλλον είναι, αδιαπραγμάτευτα, πάνω από τα κέρδη.

ü Τα Τρίκαλα μπορούν, ακόμη, να γίνουν μια πρότυπη περιβαλλοντικά πόλη. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, ιεράρχησης και προτεραιοτήτων.

• Κοινωνική Αλληλεγγύη

Κανένας δημότης μόνος του στην Κρίση.

ü Δήμος διεκδικητικός απέναντι στο Κράτος και όχι διαχειριστής των πολιτικών της Τρόικας και του Μνημονίου. Δήμος αλληλέγγυος στους πολίτες, όχι θεατής της οικονομικής-κοινωνικής εξαθλίωσης και φοροεισπράκτορας.

ü Ο Δήμος έχει λόγο και ρόλο σε όλο το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού (άνεργοι-ανάπηροι-τοξικοεξαρτημένοι-φυλακισμένοι κ.λ.π.) Οι προφάσεις για την έλλειψη των αναγκαίων πόρων, συγκαλύπτουν κατά κανόνα διαφορετικές προτεραιότητες και ιεραρχήσεις.

• Κινήματα Πολιτών

ü Είναι τα κινήματα των πολιτών (και όχι οι όποιες πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια) που διασφαλίζουν αποτελεσματικά τα συμφέροντα των πολλών, της κοινωνίας. Ο Ελαιώνας στην Αθήνα, ο Ασωπός στη Βοιωτία, η Μεσοχώρα στο Νομό μας αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

ü Παρά τη φαινομενική απάθεια και σήψη, υπάρχει πολύς κόσμος που προσβλέπει στη συλλογική δράση, την κινηματική μαχητικότητα, την ακηδεμόνευτη πρωτοβουλία, την αλληλέγγυα τοπική κοινωνία.

üΑυτόν τον κόσμο αποσκοπούμε να εκφράσουμε και στο επίπεδο των οργάνων του Δήμου.

• Διοίκηση / Διαχείριση Δήμου

ü Η υπερχρέωση του Δήμου είναι αποτέλεσμα της διασπάθισης των δημόσιων πόρων που προκαλούν οι διαχρονικά εφαρμοσθείσες πελατειακές πρακτικές στους τομείς των προμηθειών, των έργων, των προσλήψεων και της διοίκησης του προσωπικού.

ü Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ο Δήμος μπορεί και πρέπει να ασκήσει πολιτικές οικονομικής ανακούφισης των δημοτών, με έμφαση στους κοινωνικά αδύναμους.

• Οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση

ü Ένα πραγματικά νέο παραγωγικό σύστημα πρέπει να θίγει τις βασικές αιτίες της κρίσης και μπορεί να προκύψει αναδεικνύοντας τις αξίες της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της αειφορίας, της ισότητας. Ένα τέτοιο σχέδιο για να καταρτιστεί απαιτεί την εμπλοκή και το συντονισμό ενός ευρύτατου φάσματος θεσμών, κοινωνικών, κρατικών, πανεπιστημιακών και ερευνητικών, κοινωνικών κινημάτων, καθώς και αξιόπιστες διαδικασίες δημοκρατικού και κοινωνικού διαλόγου.

ü Ο Δήμος αξιοποιώντας τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία θα δημιουργήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στους βασικούς τομείς (Γεωργία, περιβάλλον, Πολιτισμός, Τουρισμός Μεσογειακός τρόπος ζωής, Υψηλή τεχνολογία) για την οικονομία των Τρικάλων.

Φυσάει Κόντρα για την ανατροπή

Η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης από τη σκοπιά μια Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αρχής δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικά μέτρα. Υπάρχει ανάγκη για άμεση δράση και η ανάγκη για ένα συνολικό εναλλακτικό σχέδιο.

Στο επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές θα παρουσιάσουμε στους πολίτες των Τρικάλων αναλυτικά το προγραμματικό μας πλαίσιο.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 φιλοδοξία μας ήταν να εκπροσωπηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά. Ένα κύμα ψηφοφόρων «ανακάλυψε» ξανά την Αριστερά και την τοποθέτησε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απευθύνουμε ένα δημόσιο κάλεσμα σε αυτό τον κόσμο, σε όλους τους πολίτες και στην κοινωνία ευρύτερα, στα κόμματα και τις οργανώσεις, στα συνδικάτα και στις συλλογικότητες για να οργανώσουμε μια κοινωνική πανστρατιά, ένα λαϊκό και κοινωνικό μέτωπο. Ένα μέτωπο που στο πολιτικό του φάσμα θα περιλαμβάνει όλους τους δημοκράτες, προοδευτικούς πολίτες, σοσιαλιστές, οικολόγους, ανένταχτους αριστερούς, από την αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αντεξουσιατικό χώρο.

Το μέτωπο αυτό θα έχει στόχο την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την καταπολέμηση της φτώχειας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού, την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων στην πράξη, την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής, την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις του Δήμου. Ταυτόχρονα δεν θα παραγνωρίζει τα προβλήματα των δημοτών που προκύπτουν στην καθημερινότητα και θα δίνει έμφαση στην αντιμετώπισή τους. Θέλουμε ένα Δήμο ανοιχτό στους πολίτες. Θέλουμε ένα Δήμο που θα επιχειρήσει να «φυσήξει κόντρα» στη στασιμότητα, στο συντηρητισμό και τα συμφέροντα, να καταδείξει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και μπορεί να υλοποιηθεί από σήμερα.

Στις εκλογές του Μαΐου στόχος της παράταξής μας δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανάληψη της παραπάνω ευθύνης ως η νέα Δημοτική Αρχή.

Ο Δήμος Αριστερά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου